image/svg+xml
image/svg+xml

Genel Bilgiler

Bartın Üniversitesi, Fen Fakültesi, Molküleri Biyoloji ve Genetik Bölümü 4 Nisan 2011 tarihinde kurulmuştur.

2003 Nisan ayında tamamlanan İnsan Genom Projesi sonrası hızla ve giderek önemi artan Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü tüm organizmalardaki yaşamsal ve kalıtımsal faaliyetleri, moleküler düzeyde inceleyen bilim dalıdır. Moleküler Biyoloji ve Genetik son yıllarda teknoloji, tıp, biyokimya, biyofizik, biyoteknoloji, nanobiyoteknoloji, genetik mühendisliği ve genetik alanlarındaki gelişmelerin merkezinde baş döndürücü bir hızla gelişmektedir. Bu alandaki literatüre her an yeni bilgiler eklenmekte ve bilgiye ulaşmak için kullanılan teknolojiler sürekli değişmekte ve yenilenmektedir. Ülkemizde ve dünyada bu baş döndürücü hıza ayak uyduracak ve destekleyecek nitelikli, vizyon sahibi bilim insanlarına olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bölümümüz, dünyada her geçen gün önemi artan moleküler biyoloji ve genetik alanında araştırma-geliştirme faaliyetleri ile bu alandaki bilimsel bilgilere yenilerini katmayı ve interdisipliner fikirler geliştirebilen, bilgi ve teknoloji üretebilen,eğitim-öğretim-temel araştırma ve teknoloji kavramlarını entegre bir şekilde hayata geçirecek araştırmacılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Sahip olduğumuz genç ve dinamik kadromuz ile analiz ve sentez yeteneği ile donanmış, meleki yetkinliğe sahip bireyler yetiştirerek ülke bilim ve teknolojisine katkıda bulunarak, alandaki araştırmalarda önde gelen bölümlerden biri olmayı hedeflemekteyiz. 

Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü mezunları;

  • yurtiçi ve yurt dışındaki üniversite, enstitü ve araştırma merkezlerinde araştırmacı veya akademisyen olarak,
  • sağlık, eczacılık, tarım, gıda ve ilaç sektörünün Ar-Ge birimlerinde,
  • klinik araştırma ve satış birimlerinde,
  • hastane veya özel laboratuvarların tıbbi analiz yapan birimlerinde,
  • biyoteknolojik çalışma yapan kurum veya firmalarda,
  • biyolojik ürünlerin (aşı, ilaç, serum vb.) üretiminin ve kalite kontrolünün yapılmasında ve bu tesislerin yönetiminde,
  • adli tıp ve kriminoloji laboratuvarlarında,
  • gıda, tarım, hayvancılık, çevre ve sağlık sektöründe ve ilgili bakanlık birimlerinde çalışma imkanı bulabilirler.