image/svg+xml
image/svg+xml

Bölüm Başkanının Mesajı

 

Sevgili Öğrenciler,

Moleküler biyoloji ve genetik (MBG), organizmaların genetik özelliklerini esas alan çalışma ve araştırmaların yapıldığı, bilinenlerin sorgulandığı, bilinmeyenlerin araştırıldığı ve zihnimizdeki soru işaretlerinin merak içinde bilimsel hipotezler kurarak ispatlamak ya da çürütmekle uğraşmaktan heyecan duyan adayların tercih edebileceği yaşam bilimleri içinde yer alan bilim dalıdır. Biyoloji ve biyokimya gibi çeşitli bilim dallarından köken alan bir bilim dalı olmasının ötesinde; disiplinler arası çalışmaların yürütüldüğü, 1953 yılında DNA’nın sarmal yapısının çözümlendiği, 1970’lerde PCR ve rekombinant DNA teknolojilerinin ortaya çıkarıldığı, 2000’li yılların başında ise insan genom projesinin tamamlandığı ve ülkemizin yetiştirdiği en önemli bilim insanlarından olan Prof. Dr. Aziz SANCAR’ın Nobel ödülü aldığı haz ve heyecan içinde genç beyinlerin çalışmalar yürütebileceği bir bilimsel alandır.

MBG bölümü bilimsel disiplin içinde modern teknolojilerin kullanılarak hücresel ve moleküler düzeyde organizmaların yapı ve fonksiyonlarının daha iyi şekilde anlaşılmasına yönelik derslerle öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Bölümümüz moleküler biyoloji ve genetik çalışmalarıyla ortaya çıkan verilerin kullanıldığı sağlık, çevre, tarım ve gıda gibi sanayiye yönelik endüstri alanlarıyla sürekli temas halinde olmayı hedef edinmiştir. “Canlıların veya onların ürünlerinin, insana (veya çevresine) yararlı bir ürün üretmek veya bir problemi çözmek için kullanılması” olarak tanımlanan modern biyoteknolojik uygulamaların tamamı moleküler biyolojideki bilgi birikimine ve genetik mühendisliği uygulamalarına dayanmaktadır. Bölümümüz öğrencileri öğrenimleri sırasında laboratuvar imkânlarını kullanabilmekte, lisans öğrencilerine yönelik TÜBİTAK projelerine başvura bilmekte, ulusal ve uluslararası öğrenci değişim programlarından (FARABİ, ERASMUS) yararlanabilmekte, farklı alanlarda staj yapabilmektedir.

Moleküler biyoloji ve genetikteki temel çalışmalar, DNA ve RNA’nın yapısı, genler, genetik bilginin RNA’ya, RNA bilgisinin fonksiyonel ürünleri olan proteinlere nasıl dönüştüğünü, hastalıklarla genler arasında nasıl bir ilişki olduğunu kapsamaktadır. MBG bölümü; ilköğretim yıllarında ismini duyduğunuz DNA’yı, ortaöğretim yıllarında maksimum enzim hızı kavramını, şeker hastası olan yakınınızın hastanede aldığı insülinin nasıl üretildiği veya hayatınızın bir aşamasında “Halana ya da Dayına çektin” sözünün moleküler biyoloji açısından ne anlama geldiğini, market raflarından aldığınız ürünlerin GDO’lu olup olmadığını öğrenebileceğiniz yegâne yerdir.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünü tercih etmek isteyen öğrenciler; meraklı ve iyi bir gözlemci, akılcı ve şüpheci, çalışma ve hedeflerine ulaşma konusunda sabırlı, tarafsız, gözlem ve deneylerinde uygun yöntemi belirleyebilen, elindeki materyali en iyi şekilde kullanabilen ve otoriteden bağımsız çalışabilme kabiliyetine sahip olmalıdır. Eğer siz bir arkeoloğun bulduğu kemik parçasının sırlarını aydınlatmak, mikrop ve bitkilerden insana ve çevresine yararlı ürünler üretmek, cinayet davalarında DNA analiziyle adalete katkı sunmak, çevreyi kirletmeyen enerji üretmek istiyorsanız moleküler biyolog olmalısınız.  Merakınıza, sabrınıza, iletişiminize, en az bir yabancı dili öğrenme isteğinize ve yeteneğinize güveniyorsanız iyi bir moleküler biyolog olmak için ise bizi tercih edebilirsiniz.

Bu duygularla sizlerle birlikte daha güzel yarınlara ulaşmamız dileği ile MGB ailesine hoşgeldiniz…

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanlığı