image/svg+xml
image/svg+xml

Endemik bitki türlerinden tıbbi katma değer üretilecek

Üniversitemiz, TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle Batı Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere ülkemizde yayılış gösteren endemik bitki türlerinden tıbbi katma değer üretmeyi hedefliyor.

Üniversitemiz Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dursun Kısa’nın TÜBİTAK “1002-Hızlı Destek Programı” kapsamında sunduğu proje desteklenmeye uygun görüldü.

Bu kapsamda, “Çeşitli Endemik Bitkilerin Tıbbi Öneme Sahip Enzimler Üzerine İnhibitör Etkilerinin ve Fenolik İçeriklerinin Araştırılması” adlı proje ile Batı Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere ülkemizde yayılış gösteren endemik bitki türleri tıp bilimine kazandırılması amaçlanıyor.

Projede, Doç. Dr. Kısa ile birlikte Üniversitemiz Bartın Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Zafer Kaya, Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Parham Taslimi ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Dr. Nusret Genç yer alıyor.

“Tıbbi önemi bilinmeyen endemik bitki türleri araştırılacak”

Proje hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Kısa, “Proje kapsamında Batı Karadeniz Bölgesinde yayılış gösteren Türkiye florasındaki, henüz tıbbi önemi bilinmeyen endemik bitkilerin tıbbi değeri olan enzimler üzerine ne tür bir etkiye sahip oldukları ortaya çıkarılarak, bu alandaki eksikliklerin giderilmesine katkı sağlanacaktır” dedi.

“Tıbbi açıdan önemli bitkilerin sonraki aşamalarda metabolit izolasyonu yapılacak”

Doç. Dr. Kısa, daha sonra gerçekleştirilecek çalışmalarla tıbbi öneme sahip bitkilerin metabolit izolasyonlarının yapılacağının da altını çizerek, “Çalışmanın sonunda tıbbi önem arz etmeleri durumunda, yok olma tehlikesi altındaki bu bitkilerin metabolit izolasyonuna yönelik çalışmalar için kültüre alınması ve korumaya yönelik çalışmaların başlatılacak olması da projenin hedefleri arasındadır. Çalışılacak bitkilerin inhibitör özellik sergilemeleri durumunda, söz konusu metabolitlerin izolasyonu, molekül(lerin)ün enzimler üzerine etkisinin ileriki çalışmalar için kaynak oluşturacak ve yüksek inhibisyon gösteren bitki ekstrelerinin farmakognozik önemini ortaya çıkarılacaktır” diye konuştu.

Rektör Uzun, tebrik etti

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise üniversite olarak, bölgeden başlayarak ülkenin öncelikleri doğrultusunda çalışmalar yapmaya özen gösterdiklerini aktararak, “Bartın Üniversitesi’nin tüm bileşenleri çalışmalarında bölgemizin potansiyeline odaklanarak, ülkemizin kalkınma hamlesine destek olmaya gayret gösteriyor. Bu noktada başta Filyos Vadisi Projesi özelinde ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ ihtisaslaşma alanımız olmak üzere birçok noktada bilimsel çalışmalarımıza devam ediyor, geleceğimize değer katıyoruz. Başta Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Türkiye florasındaki endemik bitki türlerinden tıbbi katma değer üretilmesinin hedeflendiği bu projemizin de başarıya ulaşacağına yürekten inanıyorum. Bu doğrultuda projede emeği geçen tüm öğretim elemanlarımızı ve paydaşlarımızı tebrik ediyorum. Ayrıca bizlerden desteklerini esirgemeyen ve hep daha iyisi için yüreklendiren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın M. A. Yekta Saraç hocamıza ve YÖK üyelerimize, proje üretme konusunda bizleri teşvik eden TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal’a da teşekkürü bir borç bilirim” ifadelerini kullandı.
  • Bölüm Öğretim Elemanımızın Tübitak 1002-A Projesi Kabul Edildi

  • Bölümümüz öğrencisi Javid Guluyev’in yenidoğan bebeklerde topuk kanı taramasında kullanılacak hızlı tanı kiti projesi “Hitit Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Festivali”nde birinci oldu.

  • Bölümümüz öğretim elemanlarının yer aldığı "Bazı Yeni Tiyazol Halkası İçeren Benzimidazol Türevlerinin Sentezi ve Anti-ülser ilişkili Biyolojik Aktivitelerinin Araştırılması" başlıklı TÜBITAK-3501 Kariyer projesi kabul edildi.

  • Akademik terfi!

  • Bölüm Öğretim Elemanımızın Projesi TÜSEB Proje Destek Programına Kabul Edildi

  • Bölümümüz öğrencisinin “Rota Virüs” aşı çalışmasına ödül

  • BARÜ’lüler gururlandırdı: TEKNOFEST’te en iyiler arasına girdiler

  • Akademide Basamak

  • TÜBİTAK 2209-A ve 2209-B Projelerimize Yenileri Eklendi

  • Bölümümüz araştırma görevlisi Abdi İbrahim Vakfı (AİV) doktora bursunu almaya hak kazandı