image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ, COST projesiyle bitkiler kuraklığa karşı daha dirençli hale getirilecek

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) TÜBİTAK 2515 - COST (Bilim ve Teknolojide Avrupa İş Birliği) projesiyle kuraklık stresinin bitkiler üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için farklı yöntemler uygulanacak.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Ceylan yürütücülüğündeki proje, TÜBİTAK 2515 - COST (Bilim ve Teknolojide Avrupa İş Birliği) Aksiyon Üyeleri Ar-Ge Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. “Digitalis lanata Ehrh.: Kardiyak Glikozit Biyosentezine Kuraklık Stresi, Arbusküler Mikorizal Fungus (AMF) İnokülasyonu ve Kuraklık-AMF İnokülasyonunun Etkilerinin Araştırılması” başlıklı projeyle Digitalis (yüksük otu) bitkisi üzerine çalışmalar yapılacak.

BARÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Doç. Dr. Dursun Kısa, Dr. Öğr. Üyesi Kevser Betül Ceylan ve Bartın Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Şahin Palta’nın araştırmacı olarak yer aldığı projede, yüksük otu bitkisinin kuraklığa karşı dayanaklılığını artırmak için incelemelerde bulunulacak. Ayrıca, Digitalis bitkisi tarafından doğal olarak üretilen ve kalp ilaçlarının ham maddesi olan kardiyak glikozitlerin farklı koşullar altında miktarları ile biyosentez süreçleri, biyokimyasal ve moleküler analizlerle incelenecek. Yenilikçi ve kapsamlı yöntemlerin kullanılacağı çalışmalara, iki yüksek lisans öğrencisi de bursiyer olarak katkı sunacak.

Proje hakkında bilgilendirmelerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Ceylan, “Son yıllarda etkisi küresel ölçekte artan kuraklık, her bitkide olduğu gibi digitalis bitkileri için de tehlikeli bir stres faktörüdür. Çalışmalarımızda kuraklık stresinin etkilerini azaltma uygulamalarından biri olan arbüsküler mikrozal fungus (AMF) yöntemini kullanacağız. Digitalis lanata (yünlü yüksük otu) bitkisi ile kontrol, Digitalis-kuraklık, Digitalis-AMF ve Digitalis-kuraklık-AMF uygulama grupları oluşturacağız. Digitalis türleri tarafından doğal olarak sentezlenen, ekonomik ve tıbbi bir sekonder metabolit olan kardiyak glikozitlerinin miktar değişimini ve biyosentez süreçlerini inceleyeceğiz. Araştırmalar sonucunda bu glikozitlerin sentezinde rol oynayan genlerin ifade düzeylerine yönelik önemli çıktılar elde etmeyi hedefliyoruz. Bu süreçte bizlere olan destekleri ile yakın ilgileri için Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’a, Dekanımız Prof. Dr. Bülent Karakaş’a ve tüm ekip arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

BARÜ’de oluşturulan araştırma-geliştirme ekosisteminin başarılı sonuçlarını almaya devam ettiklerini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Üniversitemizde bir kültüre dönüştürerek sürdürülebilir hale getirdiğimiz araştırma ve bilim ekosistemimizi güçlendirmeye devam ediyoruz. Farklı alanlara yönelik ürettiğimiz yeni çalışmalarla, çevresel ve toplumsal sorunlara çözüm üretmeye gayret ediyoruz. Bu düşüncelerle projeleri desteklenmeye hak kazanan Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Ceylan ile proje ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Kurumsal ilerleyişimize sundukları özverili katkılardan dolayı Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bülent Karakaş’a teşekkür ediyorum. Ayrıca geleceğe olan yürüyüşümüzde bizleri daima motive eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ile YÖK üyelerimize ve değerli teşvikleri için TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Orhan Aydın’a teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.


Haber: Fatmanur Eriklioğlu / Fotoğraf: Senem Sarı

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü

  • Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğrencilerimizin 2209-A Proje Başarısı

  • BARÜ, COST projesiyle bitkiler kuraklığa karşı daha dirençli hale getirilecek

  • Bölüm Öğretim Elemanımızın Tübitak 1002-A Projesi Kabul Edildi

  • 2024-25 Akademik Yılı Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Oryantasyon Eğitimi

  • 2024-25 Akademik Yılı Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Oryantasyon Eğitimi

  • BARÜ’nün yeni nesil atık su filtreleme sistemi projesine British Council’den destek

  • Stratejik alanlarda kullanılacak nano-materyal patentlendi

  • BARÜ’nün projesiyle pankreas kanseri tedavisinde yeni yöntemler denenecek

  • Öğrencilerimizin bitirme tezlerinin poster sunumları gerçekleşmiştir

  • Öğretim Elemanımızın TÜSEB A Grubu Projesi Kabul Edildi